Fiskens kondisjon

Blant fiskere er kondisjonsfaktoren et etter hvert velkjent begrep. Den sier noe om hvor tung fisken er i forhold til lengden. Selv om kondisjonsfaktoren (K-faktor) kan variere litt etter hvilken type ørret vi har fanget (sjøørret, innsjøørret, bekkørret), sier den også litt om mattilgangen for ørreten.
Kondisjonsfaktoren regnes ut etter følgende formel:

Kondisjonsfaktor = vekt * 100 / (Lengde * lengde * lengde)

(vekten angis i gram og lengden i cm)

Når K-faktoren er over 1,0 for ørret er det fisk i fin kondisjon, er den lavere enn 0,9 begynner den å bli mager, og er den over 1,2 kan vi godt karakterisere den som feit. Generelt sier vi at jo høyere K-faktor, jo feitere den er i forhold til lengden, dess bedre kondisjon har den.

100 gram bør være 21,5 cm for normal k-faktor
500 gram bør være 36,8 cm for normal k-faktor
1000 gram bør være 46,4 cm for normal k-faktor
1500 gram bør være 53,1 cm for normal k-faktor
2000 gram bør være 58,5 cm for normal k-faktor
2500 gram bør være 63,0 cm for normal k-faktor

 Måle fiskens lengde

 Legg fisken slik at halefinnen er spredd i tilnærmet naturlig stilling. Mål fra snutespiss til halefinnens bakkant i centimeter. Vekten måles til nærmeste gram. Lengde og vekt brukes til å regne ut fiskens kondisjon, K-faktor.

One thought on “Fiskens kondisjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s