Kalking sommeren 2011

Vi har over en lengre periode – de siste 4 årene – metodisk foretatt kalking og måling av pH verdiene i våre fisketjenn/vann. Kalkingen har gitt gode resultater med økte pH verdier i alle tjenn.

Her ser vi Steinar, Ove og Leif Arne i gang med kalking ved Brennåsen sommeren 2011

På grunn av den økonomiske situasjonen fiskeforeningen kom i inneværende år (grunneierne bevilget ikke midler til foreningen) ble vi nødt til å prioritere de økonomiske midlene på en litt annen måte enn tidligere år. Det ble derfor besluttet at vi ikke skulle kalke tjennene inneværende sesong, men prioritere utsetting av fisk.

Det viktigste målet med kalkingen er å ta vare på det biologiske mangfoldet i de områdene som er utsatt for forsurning, og prøve å få tilbake et mangfold likest mulig slik det var før forsurningen. Ved kalking kommer arter som er følsomme for forsuring tilbake. Men det er likevel uklart hvor fort dette går, og hva det er som hindrer naturen i å gjenopprette den originale tilstanden som den hadde før forsurningen skjedde.

Etter at vi fikk noen kjærkomne sponsormidler fra ”Buen hytter” ble det likevel vedtatt at vi skulle kalke de tjennene som i utgangspunktet hadde lavest pH verdi og som var enklest å komme til med minst mulig bruk av menneskelige ressurser. Vi foretok derfor kalking av begge fisketjennene ved Brennåsen. Resultatene har ikke uteblitt. pH målingene som vi gjorde på ettersommeren har vist at tjennene som ikke er kalket i gjennomsnitt har hatt en mindre god utvikling i pH verdiene. Fisketjennene på Brennåsen har derimot opprettholdt og økt pH verdiene. Vi har registrert en gjennomsnittlig nedgang i pH verdien i tjennene på 0,4 enheter. Ikke mye, men likevel en påminning om at
langsiktig arbeid med kalking av vannene er den eneste farbare veien å gå for å gjenopprette tjennenes originale tilstand.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s