Kalking

KALKINGEN PÅ HØGEVARDE

Da fiskeforeningen på Høgevarde ble etablert for få år tilbake – med betydelig oppstarthjelp fra grunneierne – sto kalking av tjenna høyt på prioriteringslisten.

Hvorfor er kalking så viktig ?  Svært mange vann i Norge preges av surhet – altså lav ph-verdi – kanskje ned på 5,0 eller lavere. Dette skyldes flere faktorer, og ofte en kombinasjon av sur nedbør fra kontinentet og bergarter i nærområdene som snarere bidrar til lav ph enn avhjelper problemet . Sørover i Europa er bergartene mange steder mer kalkholdige.

I et surt vann trives hverken fisk eller andre organismer. Ørreten mister forplantningsevnen, og eventuell yngel har vanskelig for å overleve.

De fleste av oss fiskeinteresserte har opplevd å fange en flott ørret med dyp rød farge på fiskekjøttet. Mange tror at dette rett og slett er typisk for «fjellørret», og at det bare er et spørsmål om å finne et høytliggende tjenn med bitevillig fisk.  Men rødt fiskekjøtt har lite å gjøre med høyde over havet. Det har svært mye å gjøre med hva fisken lever av !

Den fine, røde  fargen kommer av rikelig tilgang på byttedyr av typen marflo og skjoldkreps, som begge inneholder kerotin – et fargestoff. Og disse byttedyrene for ørreten forsvinner hvis ph-verdien i tjenna blir for lav.

Våre opprinnelige målinger viste betenkelig lave ph-nivåer i nær samtlige av tjenna på Høgevarde, og i samspill med grunneierne ble det besluttet å prøve ut kalking for å forbedre vannkvaliteten.

Sommeren 2008 skulle det kalkes i foreningens regi for første gang – men hvordan ?

Kalken kan kjøres ut på isen tidlig på våren, og så kan prosessen gå sin gang i takt med at isen forsvinner. Eller det kan kalkes fra båt på sommeren. Eller via helikopter.

Av praktiske årsaker er det vanskelig med kalking via båt i Høgevardeområdet.

Vi valgte derfor å prøve helikopterkalking. Det er kostbart, men effektivt og raskt. Og ph-verdilene i tjenna viste klar bedring i tiden etter kalkingen.

Året etter ville vi spare penger, og derigjennom frigjøre penger til bl.a. mer settefisk. Da skulle distribusjon via båt prøves ut.  Alle fiskeinteresserte hytteiere på Høgevarde ble bedt om å delta, og mange fulgte oppfordringen.

Kalkingen ble gjennomført  – med gode ph-resultater – men jobben var omfattende, og i praksis sparte vi lite penger. Og enkelte ildsjeler jobbet mer enn godt var for å fullføre prosessen.

Så sist sommer var vi tilbake med helikopterkalking igjen.

Som nevnt er helikopterkalking imponerende effektivt. Fra kalken ankommer losseplassen ved Fyrisjøen (parkeringsplassen ) og til helikopteret har avsluttet jobben sin, går det mindre enn en time. Men det hele er ikke problemfritt !

Avhenging av vær og føreforhold kan noe kalkstøv komme på avveie og skape misfarging f.eks. på hyttevegger. Dette skjedde sist sommer, og må selvsagt for enhver pris unngåes i fremtiden.

I tillegg til klare instrukser og godt samarbeid med helikopterpiloten, skal det informeres god tid i forveien om hvilken dag kalking blir foretatt.

Det gledelige er at den gjentatte kalkingen i tjenna våre gir gode resultater, med et forhåpentlig rikere artsmangfold og gode levevilkår, både for fastboende ørret, og alle nye innvånere vi årlig bringer ned fra settefiskanlegget !

Kalking av fisketjenn 2010

En tanke om “Kalking

 1. Hei,

  Takk for den flotte innsatsen som gjøres i fiskeforeningen for at vi hytteeiere skal kunne boltre oss i fine naturopplevelser! Vi ønsker å bidra i forbindelse med de nødvendige gjøremål som kreves for å opprettholde dette, det være seg utplassering av fisk, vannprøver etc, og melder oss herved til tjeneste i fiskeforeningen på Høgevarde!

  Mvh
  Erik og Line Slettom
  Fjellseterhaugen 15
  HV3

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s